5 mins read

Teknologi dron dan cabaran masa hadapan

September 21, 2022
GPS Bestari
5 mins read
Dron merupakan teknologi yang sedang pesat membangun pada hari ini. Gambar kecil, Dr Muhammad Rusydi (atas) dan Muslim (bawah).

Kenderaan udara tanpa pemandu (UAV) atau lebih dikenali sebagai dron merupakan teknologi yang sedang pesat membangun pada hari ini kerana berupaya melakukan pengawasan di tempat-tempat yang berisiko dan melakukan tugasan yang tidak membahayakan manusia.

Jika dahulu, dron banyak digunakan dalam peperangan dengan peranannya sebagai umpan dalam pertempuran, melancarkan peluru berpandu, menghapuskan peledak dan menjatuhkan risalah untuk operasi psikologi tetapi hari ini, penggunaan dron semakin meluas kerana kelebihannya yang mampu bergerak dari satu tempat ke satu tempat yang lain dengan pantas dan keupayaannya untuk terbang serta merekodkan pemandangan muka bumi dari atas.

Di negara-negara maju seperti Australia dan Amerika Syarikat, dron telah mula digunakan untuk menghantar barangan dengan keupayaan terbang sejauh kira-kira 10 kilometer dalam tempoh enam minit dengan kemampuan membawa beban sehingga 1.1 kilogram.

Di Emiriah Arab Bersatu (UAE) pula, dron digunakan bagi menghasilkan hujan buatan dengan menyasarkan laser pada awan tertentu untuk menyahcas elektrik bagi memaksa titisan air berkumpul di udara seterusnya mencetuskan hujan.

Sumber gambar: Unsplash

Dron juga telah banyak digunakan dalam industri termasuklah pertanian, perfileman, kajian cuaca dan pengurusan sisa pepejal.

Dron tempatan juga tidak ketinggalan di mana pada 2021, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) telah mencipta rekod dalam Malaysia Book of Records dengan ciptaan dron gergasi pertama di Malaysia yang diberi nama C-Drone.

C-Drone yang dibina oleh UTHM dengan multirotor jenis terbang dan mendarat secara menegak (VTOL) berupaya membawa beban seberat 200 kilogram.

Isu dan cabaran

Dron mula rancak digunakan di negara ini pada 2014 ketika negara dikejutkan dengan misteri kehilangan MH370.

Banyak pihak yang tampil menawarkan pemeriksaan menggunakan dron khususnya dron bawah air (Unmanned Underwater Vehicle) termasuk syarikat dari luar negara dengan kos percuma.

Bagaimanapun tawaran dari syarikat luar boleh mengundang risiko keselamatan negara kerana bukan sahaja puing-puing pesawat yang dicari malah data-data mengenai struktur geografi negara juga akan turut terdedah.

Dron bukan sahaja beraksi sebagai sebuah pesawat tanpa pemandu, tetapi sebagai sebuah wahana mengumpulkan data.

Sumber gambar: Unsplash

Hal ini memerlukan negara membangunkan kepakaran teknologi dron sendiri bagi keperluan masa hadapan dan tidak sekadar sebagai pengguna.

Teknologi yang akan dibangunkan haruslah bersifat menyeluruh merangkumi analisis dan reka bentuk; simulasi; fabrikasi komponen; pemasangan; integrasi sistem dan pengujian terbang.

Dari aspek pembangunan teknologi pula, kebanyakan negara-negara maju telah memupuk minat dan pendidikan berkaitan terhadap pelajar-pelajar sekolah.

Sebagai contoh di Rusia, para pelajar telah didedahkan dengan pertandingan dron manakala di Amerika Syarikat, pelajarnya didedahkan dengan kemahiran pengaturcaraan.

Turki yang disebut sebagai kuasa baru dron dunia juga telah melaksanakan beberapa inisiatif bagi membangunkan bakat dan kepakaran tempatan dalam kalangan generasi baru antaranya pertandingan pembangunan dron dan roket dalam program Teknofest yang dianjurkan hampir setiap tahun.

Sumber gambar: Unsplash

Malaysia juga tidak ketinggalan, beberapa inisitiaf awal anjuran Drone Task Force di bawah kendalian Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) telah membuahkan hasil.

Pameran-pameran melibatkan dron telah banyak dianjurkan, bahkan isu-isu berkisar pembangunan bakat dan operasi dron telah mula diwacanakan dengan meluas.

Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) bersama Malaysian Research Accelerator for Technology and Innovation (MRANTI) juga akan mewujudkan sehingga 100,000 peluang pekerjaan dalam industri dron.

MOSTI menjangkakan industri dron akan mencecah RM50 bilion dalam keluaran dalam negara kasar (KDNK) menjelang 2030.

Bakat dan kemahiran tempatan

Bagi membangunkan bakat dan kemahiran tempatan seiring dengan masa depan yang kompetitif, pelan tindakan menyeluruh pembangunan ekosistem pembangunan bakat teknologi dron perlu diwujudkan.

Perkara ini perlu dibincang dan diperhalusi, bahkan hal yang lebih utama adalah pembentukan hala tuju negara yang jelas dan bersepadu yang mampu merubah cara kerja negara daripada negara pengguna teknologi kepada penguasaan asas (fundamental) teknologi yang mampu menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara pembangun teknologi.

Civil Aviation Authority of Malaysia (CAAM) juga telah mengeluarkan Civil Aviation Directive (CAD 6011) yang merupakan arahan dalam pengoperasian dan latihan dron.

Dari aspek keselamatan ruang udara, pembangunan sistem dalam aplikasi iaitu Unmanned Traffic Management (UTM) dilihat akan banyak memudahkan pengendalian dron khususnya untuk operasi Extended Visual Line of Sight (EVLOS) dan Beyond Visual Line of Sight (BVLOS).

Sumber gambar: Unsplash

Dengan adanya sistem seperti ini, pengendali drone boleh meminta kebenaran dari pihak berkuasa untuk terbang di ruang udara terkawal termasuk ruang udara berhampiran bandar utama untuk jangka masa tertentu.

Namun cabaran utama adalah membesarkan kapasiti pengaplikasian sistem dan perlaksanaan arahan ini supaya ia lancar dan berkesan.

Bagi dron bersaiz besar dengan kapasiti muatan yang lebih berat iaitu melebihi 20 kilogram, selain daripada cabaran utama berkaitan pengoperasian iaitu perkongsian ruang udara dengan pesawat dan frekuensi komunikasi, cabaran teknikal yang wujud adalah bagaimana hendak menstabilkan dron ketika penerbangan.

Sumber gambar: Unsplash

Lebih besar dron, lebih banyak tenaga dan bahan yang diperlukan seterusnya meningkatkan kos kerana rangka, kapasiti bateri dan motor yang lebih besar sangat diperlukan.

Bagi penerbangan dron untuk tempoh yang lama, pengurusan tenaga yang diguna pakai adalah amat mustahak kerana dron yang digunakan hari ini hampir kesemuanya menggunakan bateri.

Pembekalan tenaga kepada dron telah banyak dibincangkan termasuklah penukaran bateri di stesen tertentu, pengecasan secara pancaran laser dalam penerbangan, penambatan dron dengan bekalan kuasa terus, kecekapan prestasi bateri, memanfaatkan tenaga solar dan penggunaan kapasitor super.

Cadangan-cadangan yang dikemukakan memerlukan komitmen yang berterusan daripada semua pihak bagi meletakkan negara seiring dengan negara maju pada masa hadapan.

Up Next