5 mins read

Sandbox pertama di Borneo.

March 2, 2022
Asia Times On-Line
5 mins read

Kota Kinabalu: Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi Sabah (KSTI), hari ini, melancarkan Program Rintis Digital Internet of Things (IOT) Sandbox (Sandbox IoT) yang pertama di Malaysia Timur iaitu Borneo dan kelapan di Malaysia.

Usaha dengan kerjasama Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi Malaysia (MOSTI), Malaysian Research Accelerator for Technology and Innovation (MRANTI), Sabah Creative Economy and Innovation Centre (SCENIC) dan Sabah Net itu bertujuan untuk merancakkan pembangunan inovasi dalam membentuk ekonomi negeri Sabah.

Menteri KSTI, Datuk Yakub Khan berkata, ia akan menjadi platform di kalangan inovator untuk menghasilkan solusi atau produk kepada masalah di Sabah yang seterusnya menjadi pemacu kepada pertumbuhan ekonomi dalam apa juga industri.

“Inisiatif ini akan menjadi ‘game changer’ untuk menggalakkan lagi ekosistem Sains, Teknologi, Inovasi dan Ekonomi (STIE) dan meningkatkan pengkomersilan hasil inovasi tempatan.

“Di samping itu, pusat-pusat E-desa pula akan dinaik taraf secara berfasa menjadi Pusat Ekonomi Digital di luar bandar,” katanya ketika berucap pada majlis pelancaran Digital IoT Sandbox dan Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) antara KSTI Sabah bersama MRANTI dan Universiti Teknologi MARA (UiTM), Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah (SICC), di sini, hari ini.

Jelas beliau lagi, Digital IoT Sandbox yang terletak di Wisma Bandaraya terbahagi kepada empat ruang iaitu Showcase Space, Maker Space, Thinking Space dan Pitch Space yang akan memfokuskan kepada lima bidang utama.

“Lima bidang utama itu ialah pertanian, pelancongan, perindustrian, pembangunan Renewable Energy dan pengurusan bandar.

“Antara impak yang akan diperoleh hasil daripada Digital IoT Sandbox dalam tempoh tiga tahun adalah 20 bukti konsep teknologi terkini melalui 50 aktiviti pembinaan kapasiti melibatkan komuniti, kadar pekerjaan dalam sektor IR4.0 meningkat sebanyak 30 peratus dan menjadi platform kerjasama ekosistem penuh untuk memartabatkan ekonomi Sabah.

Terdahulu, beliau turut berkata, kerajaan memandang serius usaha memperkasa modal insan agar sentiasa kompeten, berinovasi, berdaya tahan dan berintegriti dalam membina masa depan negara.

“Antara inisiatif yang akan dilaksanakan adalah menganjurkan kursus-kursus kemahiran Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) sejajar dengan Revolusi Industri 4.0 dan pembudayaan IOT.

“Jalinan usaha sama dengan pihak industri dalam latihan kemahiran perlu dipertingkatkan untuk membina kapasiti dan kebolehpasaran modal insan kita,” katanya.

Sempena pelancaran itu, dua memorandum persefahaman (MoU) turut ditandatangani iaitu di antara KSTI dengan Universiti Teknologi MARA (UiTM) Cawangan Sabah dan KSTI dengan Malaysian Research Accelerator for Technology and Innovation (MRANTI).

Kerjasama di antara MRANTI dan KSTI akan bertumpu kepada sokongan pengkomersilan kepada pengamal teknologi tempatan, dan seterusnya menjana peluang ekonomi baharu untuk rakyat Sabah dengan mencipta peluang pekerjaan berkemahiran tinggi.

Yakub berkata melalui MoU dengan UiTM, kedua-dua pihak akan bekerjasama melaksanakan dialog antarabangsa bersama Persatuan Pendidikan dan Kebudayaan Asia China (ACEC), selain menjadikan UiTM sebagai penghubung KSTI dengan rakan strategik universiti itu di dalam atau luar negara.

“MoU dengan MRANTI pula bagi melaksanakan Digital IoT Sandbox dan menghubungkan pemain industri dengan ‘inovator’ di Sabah. KSTI juga dalam perancangan untuk menjalin kerjasama dengan beberapa agensi lain termasuk Universiti Malaysia Sabah (UMS) dan Akademi Sains Malaysia,” katanya.

Sementara itu, Zainal Abidin berkata Sandbox IoT bakal mengubah kehidupan rakyat Sabah melalui penggunaan dan pembangunan teknologi, khususnya ekosistem IoT yang mampu menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi inovasi di Sabah.

Katanya, usaha pendigitalan menerusi inisiatif program berkenaan akan memanfaatkan sektor perkhidmatan, pertanian, perlombongan dan pelancongan di seluruh negara.

“Percambahan aplikasi IoT dalam perindustrian di Malaysia dijangka akan menyumbang RM9.8 bilion kepada pendapatan negara kasar pada 2025.

“Sandbox IoT bakal bertindak sebagai pusat bersepadu untuk penyelesaian berasaskan IoT, yang dilengkapi dengan perkhidmatan dan kemudahan sokongan seperti ujian kebolehoperasian dan pembangunan produk serta perkhidmatan IoT,” katanya.

Katanya, antara impak awal yang disasarkan Sandbox IoT termasuk pembangunan 20 proof-of-concept melalui pelaksanaan 50 program pembangunan kapasiti yang membabitkan masyarakat setempat.

Penggunaan aplikasi IoT, katanya adalah selaras dengan inisiatif kerajaan Pusat untuk menerima pakai Revolusi Industri 4.0 (IR4.0) dalam pelbagai sektor utama di seluruh negara.

“Melalui IoT, syarikat boleh mengautomasi proses operasi dan ini secara langsung akan mengurangkan kos buruh. Ia juga mengurangkan pembaziran dan menambah baik penyampaian perkhidmatan, meningkatkan daya saing dengan menurunkan kos pembuatan barangan serta meningkatkan ketelusan dengan pelanggan,” katanya.

tamat

Up Next