5 mins read

Program perintis AI Sandbox sasar 900 pemula niaga,13,000 bakat baharu AI menjelang 2026

April 19, 2024
Astro Awani
5 mins read

KUALA LUMPUR: Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) dengan kerjasama Kementerian Pengajian Tinggi (MOHE) mensasarkan sebanyak 900 pemula niaga dan 13,000 bakat baharu kecerdasan buatan (AI) akan muncul menjelang 2026 melalui program perintis AI Sandbox 2024.

Inisiatif ini adalah untuk mendorong Malaysia ke arah masa depan yang dipacu oleh inovasi, produktiviti dan daya saing.

Menterinya, Chang Lih Kang berkata, langkah ini turut berpotensi merangsang sehingga 10 peratus pertumbuhan ekonomi melalui penciptaan industri yang baharu, peluang pekerjaan dan sekali gus meningkatkan daya saing dalam pasaran global.

“Seperti yang disebut oleh Menteri Pengajian Tinggi (MOHE), kami menjangkakan bahawa lebih daripada 13,000 bakat AI akan muncul menjelang 2026.

“Impak daripada projek ini juga dijangkakan akan memberi kesan yang besar dan meluas. Program Sandbox ini turut akan membantu dalam penubuhan sebanyak 900 syarikat AI menjelang tahun 2026,” katanya ketika melancarkan program AI Sandbox di Malaysian Research Accelerator for Technology and Innovation (MRANTI), di sini, pada Khamis.

Tambah beliau lagi, inisiatif ini merupakan bukti komitmen MOSTI untuk mendorong inovasi dalam arena antarabangsa sejajar dengan matlamat kebangsaan untuk melahirkan 100 syarikat AI dan menghasilkan pendapatan sebanyak RM1 billion menjelang tahun 2030.

“Saya yakin bahawa aktiviti-aktiviti yang dirancang akan membuktikan keberkesanan yang positif, bukan hanya kepada anda tetapi juga kepada masyarakat secara umum,” jelasnya.

Menurut Indeks Kecerdasan Buatan Global (Global AI Index) yang diterbitkan pada 28 Jun 2023 oleh Tortoise Media, Malaysia kini menduduki tempat ke-44 dari 62 negara dengan skor keseluruhan 19.6, manakala China dan Singapura menduduki tempat kedua dan ketiga dengan skor masing-masing 61.5 dan 50.

Program perintis fasa 1 yang dilancarkan pada Khamis adalah kerjasama antara MRANTI dengan sebuah syarikat teknologi, NVIDIA dan disokong oleh MOSTI dan Kementerian Pendidikan Tinggi Malaysia MOHE.

Up Next