5 mins read

Pelan Tindakan Teknologi Dron Malaysia 2022-2030 akan dibangunkan - Ismail Sabri

September 6, 2022
Astro Awani
5 mins read
Pelan Tindakan Teknologi Dron Malaysia 2022-2030 akan dibangunkan - Ismail Sabri
Ismail Sabri berkata satu UAS-TM juga akan dibangunkan bagi meningkatkan Kecekapan Proses Pendaftaran Operator Dron untuk menambahkan pendaftaran UAS menjelang 2030. - Gambar/ Bernama

KUALA LUMPUR: Pelan Tindakan Teknologi Dron Malaysia 2022-2030 (MDTAP30) akan dibangunkan sebagai agenda nasional bagi menyokong ekosistem dron, kata Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Perdana Menteri berkata itu antara perkara yang diputuskan dalam mesyuarat kedua Majlis Ekonomi Digital dan Revolusi Perindustrian Keempat Negara (MED4IRN) dipengerusikan beliau hari ini, yang turut dihadiri menteri-menteri serta ketua-ketua jabatan dan agensi terlibat.

"Malaysian Research Accelerator for Technology and Innovation (MRANTI) sebagai agensi penyelaras dan sekretariat MDTAP30 akan melaporkan kemajuan kepada ahli majlis melalui Kluster Teknologi Baru Muncul," menurutnya dalam kenyataan hari ini.

Ismail Sabri berkata satu Sistem Pengurusan Trafik Pesawat Tanpa Pemandu (UAS-TM) juga akan dibangunkan bagi meningkatkan Kecekapan Proses Pendaftaran Operator Dron untuk menambahkan pendaftaran UAS menjelang 2030.

Selain itu, mesyuarat mengambil maklum perkara yang dibangkitkan oleh pemain industri seperti kerenah birokrasi yang akan diteliti bagi mengembangkan industri dron negara.

Up Next