5 mins read

Malaysia perlu 45 peratus pekerja berkemahiran tinggi

October 6, 2022
KOSMO Online
5 mins read
Ismail Sabri (tengah) merasmikan Majlis Pelancaran Pelan Induk Taman MRANTI dan Penjenamaan Baharu MIMOS Berhad di ibu negara hari ini. Gambar: SHIDDIEQIIN ZON

KUALA LUMPUR – Malaysia memerlukan sekurang- kurangnya 45 peratus pekerja berkemahiran tinggi sekiranya mahu bersaing dengan negara-negara terkemuka dunia.

Menurut Jabatan Perangkaan Malaysia, peratusan pekerja berkemahiran tinggi di Malaysia hanya mewakili 29.6 peratus.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, amat penting untuk kerajaan merancakkan semula ekosistem teknologi dan inovasi.

“Ia bukan sahaja menerusi bekalan bakat yang berterusan, tetapi juga berusaha mengurangkan ‘brain drain’ dalam kalangan bakat-bakat hebat tempatan.

“Bagi merealisasikan hasrat ini, kerajaan komited menyediakan infrastruktur terbaik untuk memacu inovasi tempatan. Apa yang diperlukan sudah pasti sebuah lokasi sebagai hab inovasi dengan infrastruktur yang bersepadu,” katanya ketika berucap di Majlis Pelancaran Pelan Induk Taman MRANTI dan Penjenamaan Baharu MIMOS Berhad di sini hari ini.

Tambah Ismail Sabri, negara memerlukan sebuah taman teknologi yang menjadi titik pertemuan pemegang taruh antaranya inovator, penyelidik dan pelabur bagi mengukuhkan ekosistem sains, teknologi dan inovasi (STI), selain mampu menarik pelaburan langsung asing serta domestik bagi memacu ekonomi negara demi kesejahteraan Keluarga Malaysia.

Up Next